1 . 
Raj invested an amount for two years at a simple interest rate of 8% p.a. He got an amount of Rs 14500 at the end of two years. How much amount did he invest ?


Answer & Explanation
Answer : Option
C


Explanation : 

Let the principal amount be x
Therefore, interest = 14500  x
Therefore, x = (14500 x) x 100/2 x 8
Therefore, 16x = 145000  100x
Therefore, x = 1450000/116 = 12500






2 . 
Amar started a business, investing Rs 64000. Six months later, Ajay joined with Rs 48000. In what ratio should the profit they earned be distributed at the end of year ?


Answer & Explanation
Answer : Option
B


Explanation : 

Ratio = 64000 x 12 : 48000 x 6
= 768000 : 288000 = 8 : 3






3 . 
Rahul spent 26% on rent, 9% on medical bills, and 15%on school fee. 2 5% of the remaining amount was spent on furniture and the remaining Rs 5100 was saved aside for investments. How much amount did he spend on rent ?


Answer & Explanation
Answer : Option
D


Explanation : 

Let his income be x
Expenditure on (rent + medical + School fee)
= 26 + 9 + 15 = 50%
Therefore, Remaining amount = x/2
Exp on furniture is 25% of x/2,
ie x/2 x 1/4 = x/8
Remaining amount = x/2  x/8 = 3x/8
Because, 3x/8 = 5100 Therefore, x = 5100 x 8/3 = 13600
Therefore, Exp on rent = 13600 x 26/100 = Rs 3536






4 . 
If the difference between a number and its twofifths is 45, what is the number ?


Answer & Explanation
Answer : Option
B


Explanation : 

Let the no. be x
Therefore, x  2x/5 = 45 Therefore, 3x/5 = 45 Therefore, x = 75






5 . 
What will be the compound interest on an amount of Rs 46875 for a period of 3 years at 4% p.a. ?


Answer & Explanation
Answer : Option
B


Explanation : 

Amount = 46875 (1 + 4/100)^{3}
= 46875 x 26/25 x 26/25 x 26/25 = 52728
Therefore, CI = 52728  46875 = 5853






6 . 
If the difference between the simple interest and the compound interest earned on a sum of money at the rate of 4% p.a. for 2 years is Rs 18, what is the principal ?


Answer & Explanation
Answer : Option
A


Explanation : 

Sum = 18 x 100 x 100/4 x 4 = 11250






7 . 
A129mlong train crosses a 39m long platform in 14 seconds. What is its speed ?


Answer & Explanation
Answer : Option
B


Explanation : 

Speed = 129 x 39/14 = 168/14 ms
= 168/14 x 18/5 = 43.2 kmh






8 . 
Amar, Mohan and Raj started a business in partnership, investing in the ratio of 5 : 2 : 3. At the end of the year they earned a profit of Rs 48000, which is 16% of their total investment. How much did Mohan invest ?


Answer & Explanation
Answer : Option
C


Explanation : 

Total investment = 100/16 x 48000
Therefore, Investment of Mohan
= 2/(5 + 2 + 3) x 3000000 = 60000






9 . 
Among 4 8 students each contributes Rs 3 8 to the amount to buy new books for a library. If 4 students drop out, how much additional amount does each student have to pay ?


Answer & Explanation
Answer : Option
C


Explanation : 

Total amount = 38 x 48 = 1824
Amount paid by 44 (48  4) students
= 44 x 38 = 1672
Difference = 1824  1672 = 152
Therefore, Additional amount = 152/44 = 3.45






10 . 
If 2/5 of sunil's salary is equal to 3/2 of Amarjeet's salary and their total salary is Rs 38000, what is Amarjeet's salary ?


Answer & Explanation
Answer : Option
D


Explanation : 

Let sunil's salary = x
and Amar's = y
Therefore, 2/5 x = 3/2 y Therefore, 4x  15y = 0
and x + y = 38000
Solving this, x = 30000, y = 8000
= 2/5 : 3/2 = 4 : 15
Therefore, Amarjeet's salary = 15/19 x 38000 = 30000






