1 . 
What is the cost of painting a hall whose area is 812 sq. metres if the rate of painting per square metre is Rs. 35 ?


Answer & Explanation
Answer : Option
D


Explanation : 

Wfe are not given with the area of four walls of the hall.






2 . 
Two candidates contested an election. If one got 480 votes which was 60% of votes polled, what was the total number who voted ?


Answer & Explanation
Answer : Option
D


Explanation : 

60/100 x Total votes polled
= 480
= Total votes polled
= 480 x 100/0 = 800






3 . 
If 60 students, each contributes Rs. 80, the amount to buy new benches for the coaching class can be collected. If 6 students drop out how much additional amount does each student have to pay ?


Answer & Explanation
Answer : Option
D


Explanation : 

Amount to be contributed
by 6 students
= 6 x 80 = Rs. 480
This amount is to be shared
by remaining 54 students
∴ Required answer = 480/54
= Rs. 9 (approx)






4 . 
Pankaj, Ashwin and Tarun started a business in partnership investing in the ratio of 6:5:8 respectively. At the end of the year they earned a profit of Rs. 85,500, which is 15% of their total investment. How much did Ashwin invest ?


Answer & Explanation
Answer : Option
D


Explanation : 

According to the question,
15/100 x I = 85500
Where I = total investment
= I = 85500 x 100/15
= Rs. 570000
Ratio of investment = 6 : 5 : 8
∴ Investment by Ashwin
= 5/19 x 570000 = Rs. 150000






5 . 
Computer A takes 3 minutes to process an input while computer B takes 4 minutes. If computers A, B and C can process an average of 15 inputs in one hour, how many minutes does Computer C alone take to process one input ?


Answer & Explanation
Answer : Option
C


Explanation : 

Part processed by A in 1 minute = 1/3
part processed by B in 1 minute = 1/4
Part processed by (A + B + C) in 1 minute = 45/60 = 3/4
∴ Part processed by C in 1 minute
= 3/4  1/3  1/4 = 9  4  3/12
= 2/12 = 1/6
∴ C will process 1 minute in 6 minutes






6 . 
If the following fractions ranged in descending order which will be the last in the series ?


Answer & Explanation
Answer : Option
B


Explanation : 

Decimal equivalent of the fractions :
7/9 = 0.78; 3/8 = 0.375
6/11 = 0.545; 3/4 = 0.75
5/8 = 0.545; 3/4 = 0.75
5/8 = 0.625
Clearly,
7/9 > 3/4 > 5/8 > 6/11 > 3/8






7 . 
The ratio of officers to clerks is 4 : 9 respectively. When 32 new clerks are recruited, the ratio will become 4 : 1 7 . How many officers will there be in the group ?


Answer & Explanation
Answer : Option
C


Explanation : 

Let the number of officers and clerks by 4x and 9x respectively.
According to the question.
4x/9x + 32 = 4/17
= 68 x = 36x + 128
= 32x = 128
= x = 128/32 = 4
∴ Number of officers :
= 4 x 4 = 16






8 . 
If of Viren's salary is equal total of Amit's Salary their Amits salary.


Answer & Explanation
Answer : Option
C


Explanation : 

Ratio of Viren's and Amit's income
= 1/4 : 3/2 = 1 : 6
∴ Amit's salary
= Rs. (6/7 x 42000) = Rs. 36000






9 . 
If the production of a factory grows at a rate of 8% p.a., what will be its production for the year 2006 if its production in 2004 was 60 lakh tonnes (Rounded off to two digits after decimal) ?


Answer & Explanation
Answer : Option
C


Explanation : 

Required production
= 60 (1 + 8/100)^{2} lakh tonnes
= 60 x 27/25 x 27/25 lakh tonnes
= 69.98 lakh tonnes






10 . 
If a dividend of Rs. 48,000, is to be divided among Deepa, Kinjal and Supriya in the proportion of 16 : 21 : 23 respectively, find Kinjal's share.


Answer & Explanation
Answer : Option
A


Explanation : 

Total profit = Rs. 48000
Sum of the ratios
= 16 + 21 + 23 = 60
∴ Kinjal's share
= Rs. (21/60 x 48000)
= Rs. 16800






