1 . 
A person invested Rs. 25000 in a bank for two years at simple interest at rate 30% per annum. After two years, the person invested the whole amount in another scheme for three years at compound interest of 10% pa. Find the total interest the person will earn after five years.


Answer & Explanation
Answer : Option
B


Explanation : 

After two years, the simple interest
would be 25000x30x2/100 = 15000
∴ Amount = 25000+15000 = 40000
Now, the compound interest in three years, would be
40000 x (110/100)^{3}  40000
= 53240  40000 = 13240
∴ Total interest received
= 15000 + 13240
= 28240






2 . 
The population of a town increases by 17% in the first year and then decreases by 15% in the second year. If its current population is 1.32 lakh, what will be the difference between its current population and its population after two years ?


Answer & Explanation
Answer : Option
D


Explanation : 

Population after one year
= 132000 x 117/100 = 154440
Population after second year
= 154440 x 85/100 = 131274
Diff = 132000  131274 = 726






3 . 
X started a business by investing Rs. 120000. 1.5 years later, Y joined the business by investing Rs. 150000, and 3.5 years later, a third person Z joined the business by investing Rs. 280000. At the end of 6.5 years, they earned a profit of Rs. 108941. What is the difference between Z's share and X's share in the profit ?


Answer & Explanation
Answer : Option
B


Explanation : 

Ratio of X, Y and Z = 1.2 x 6.5 : 1.5 x 5 : 2.8 x 3 = 26 : 25 : 28
∴ x's share = 108941/79 x 26 = 35854
Z's share = 108941x28/79 = 38612
∴ Diff = 38612  35854 = 2758






4 . 
A person purchased 78 kg of rice at the rate of Rs. 50 per kg He sold 36 kg at a profit of 21%. At what rate per kg should he sell the remaining rice to obtain an overall profit of 28% ?


Answer & Explanation
Answer : Option
D


Explanation : 

Cost price = 78 x 50 = 3900
For 28% profit, selling price = 3900 x 1.28 = 4992
Cost price of 36 kg = 36 x 50 = 1800
Selling price of 36 kg = 1800 x 1.21 = 2178
Remaining rice = 78  36 = 42 kg
Selling price of the remaining rice shhould be 4992  2178 = 2814
∴ Rate per kg = 2814/42 = 67
ie Rs. 67 kg






5 . 
Four bells ring a four different intervals, viz 8 min, 20 min, 25 min and 40 min. Find the number of times they would ring together in 87 hours ?


Answer & Explanation
Answer : Option
D


Explanation : 

LCM of 8, 20, 25, 40 is 200.
Therefore, they wioll ring together after an interval of 200 minutes.
∴ In 87 hours they will ring 87x60/200 = 26.1
= 26 times and once at the start; so total = 26 + 1 = 27






6 . 
Direction (Q. 610) : Each of the question below consists of a question and two statements numbered (I) and (II). You have to decide wheather the data provided in the statements are sufficient to answer the question. Read both the statements and given answer.
A student scored 300 marks in five subjects viz A, B, C, D and E. What is his score in A ?
(I) The average of marks scored by him in B, C, D and E is 63.
(II) His marks in A is 80% of the average of narks scored by him in all five subjects.


Answer & Explanation
Answer : Option
C


Explanation : 

From (I).
B + C + D + 5 = 63 x 4 = 252
∴ A = 300  252 = 48
From (II) A = 300/5 x 80/100 = 48






7 . 
If x + y + z = 51, what is the value of x,y and z ?
(I) z  x = 4
(II) z is the largest and y is the smallest number.


Answer & Explanation
Answer : Option
D


Explanation : 

∵ x + y + z = 51 and z  x = 4
Here, total number of variables is three but only two equations are given. So, to solve the question. We need one more equations ie data are not sufficient.






8 . 
What is the value of a twodigit number ?
(I) Twice the digit at ten's places is equal to 2.5 times the digit at unit's place.
(II) The sum of digit of the number is 9.


Answer & Explanation
Answer : Option
D


Explanation : 

Let the number be 10x + y.
From (I). 2x = 5/2y ∴ 4x = 5y ......(I)
From (II) x + y = 9 ......(2)
Solving eqn (1) and (2) x = 5, y = 4
∴ Number = 54






9 . 
If x + y + z = 90, what is the value of x,y and z ?
(I) y is 150% of x. (II) y is 75% of z.


Answer & Explanation
Answer : Option
D


Explanation : 

x + y + z = 90
From (I) y = 150/100 x ∴ 2y = 3x ......(I)
From (II) y = 75/100z
∴ 4y = 3z ......(2)
Because x + y + z = 90
∴ 3x + 3y + 3z = 270
From (1) and (2) taking values of 3x and 3z, 2y + 3y + 4y = 270
∴ y = 270/9 = 30
∴ x = 2/3 y = 20 and z = 4/3 y = 40






10 . 
What is the ratio of the present ages of Rahul and Prakash ?
(I) The present age of Rahul is 140% of the present age of Prakash.
(II) The sum of the present ages of Rahul and Prakash is 96 years.


Answer & Explanation
Answer : Option
A


Explanation : 

Let the present ages of Rahul and Prakash be x and y.
∴ x = 140/100 y or, x = 7/5 y
∴ x/y = 7/5
∴ Ratio of present age of Rahul to that of Prakash is 7 : 5






