— ofa number is equal to 40% of another number. What is the ratio of the first number to the second number ?
Let the first number be x and the second number be y.
Then, 4/7 of x = 40% of y
= 4/7 x x = 40/100 x y
= 4/7 x = 2/5 y
= x/y = 7/10 = 7 : 10
Seema and Sadhna started a boutique by investing Rs 35000 and Rs 56000 respectively. If Seema's share in the profit earned by them is Rs 45000, what is the total profit earned ?
The ratio of amount of seema and sadhna = 35000 : 56000 = 5 : 8
Let the shares of seema's and sadhna's profit
be 5x and 8x respectively.
Then, 5x = 45000
= x = 45000/5 = 9000
∴ Amount (profit) of Sadhna = 8x
= 8 x 9000 = 72000
So, total profit earned = 45000 + 72000 = 11700
Kishor gives 35% of the money he had to his wife and 50% of the money to his sons. The remaining amount of Rs 11250 he kept with htm. What amount of money did Kishor have ?
Suppose kishor's total money was Rs x
After giving some amount to this wife and son.
the remaining amount
x - (x x 35/100 + x x 50/100) = 11250
= x - 85x/100 = 11250
= 15x/100 = 11250
∴ x = 11250 x 100/15 = 75000
Radha sells an article for Rs 3240 and earns a profit of 20%. What is the cost price of the article ?
Cost price of the article
= 3240 x 100/(100 + 20) = 3240 x 100/120 = 2700
A 240-m-long train crosses a 300-m-long platform in 27 seconds. What is the speed of the tram in km/hr ?
Total length (distance)
= 240 + 300 = 540m
∴ Speed of the train = 540/27 = 20 m/s
= 20 x 18/5 = 72 km/hr
The simple interest accrued on an amount in 8 years at the rate of ! 1% per annum is ? 57200, What was the principal' ?
Suppose principal = x
Then, 57200 = x x 11 x 8/100
∴ x = 65000
The number of students studying in College A and B are in the ratio of 3 : 4. If 50 more students join College A. and there is no change in the number of students in College B, me ratio becomes 5 : 6 . What is the number of students in College B ?
Suppose total number of students in
College A = 3x and total number of students in
College B = 4x.
After 50 more students join College A,
new ratio = 3x + 50/4x = 5/6
= 18x + 300 = 20x
= 2x = 300
∴ x = 150
∴ Total number of students in college B
= 4 x 150 = 600
The sum of digits of a itwof-digrt number is 13. The difference between the two digits of the number is 3. What is the two-digit number ?
Suppose the digits of the number are x and y.
Then, x + y = 13 ..............(i)
x - y = 3 ................(ii)
Solving equations (i) and (ii), we have ,
x = 8, y = 5
But we dont know which digit will come at one's places and which at ten's So the number can be 85 or 58.
A tap can till an empty taiiK in 12 hours and a leakage can empty the whole tank in 20 hours. If the tap and the leakage are working simultaneously, how long will it take to fill the whole lank ?
Time required to fill the whole tank
= 1/1/12-1/20 = 1/5-3/60 = 60/2 = 30 hours
A lady has some 50-paise coins and some 25-paise coins in her purse. If in all she has 55 coins totalling ?21.25, how many 50-paise coins does she have ?
Suppose the number of 50-paise coins
Thenk no. of 25-paise coins = 55 - x
= total money (in paise) = 55x + 25(55 - x)
∴ x = 30
@ Jenisys Systems Pvt Ltd